ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ

 

400 γρ. χυμό πορτοκάλι

 

530 γρ. ηλιέλαιο ΑΣΤΕΡΑΣ

 

1200 γρ. αλεύρι ΑΣΤΕΡΑΣ Γ.Ο.Χ.

 

30 γρ. ζάχαρη άχνη

 

50 γρ. βούτυρο μαλακό

 

½ κουταλιά γλυκού σόδα

 

1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

 

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

 

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

500 γρ. νερό

 

700 γρ. ζάχαρη

 

2-3 ξύλα κανέλλας

 

100 γρ. μέλι ΑΣΤΕΡΑΣ

 

1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

 

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη.

 

Ανακατεύουμε το πορτοκάλι με το ηλιέλαιο και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Προσθέτουμε επίσης την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, που του έχουμε προσθέσει και την σόδα.

 

Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε όποιο μέγεθος θέλουμε.

Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με αέρα, για 20-25 λεπτά.

 

Όταν ψηθούν δεν τα βγάζουμε από το φούρνο, αλλά παίρνουμε λίγα λίγα με την τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε στο κρύο σιρόπι.

 

Μετράμε αργά μέχρι το 5 τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα βάζουμε σε σίτα να σουρώσουν. μετά παίρνουμε τα επόμενα, κ.ο.κ.

 

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω μέλι και καρύδια τριμμένα.

 

 

Καλή Επιτυχία!