ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

(νηστίσιμα & τραγανά)

 

ΥΛΙΚΑ

 

2 κιλά & κάτι, αλεύρι Α΢ΣΕΡΑ΢ ΓΟΦ

 

1 κιλό βούτυρο ΥΤΣΙΝΗ

 

2½ ποτήρια ζάχαρι

 

2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού

 

½ ποτήρι κονιάκ

 

4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

 

½ κουταλάκι σόδα

 

αβγό, για άλειμμα

 

ΕΚΣΕΛΕΣΗ

 

Δουλεύουμε σε μεγάλη λεκάνη το βούτυρο με τη ζάχαρι. Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το κονιάκ για να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Κανονίζουμε την ζύμη να είναι μάλλον μαλακή (όσο αλεύρι σηκώσει) και πλάθουμε κουλουράκια μικρού μεγέθους σε διάφορα σχήματα. Σα αλείφουμε με το κροκάδι του αβγού και τα ψήνουμε στον φούρνο, σε θερμοκρασία 180 – 200ο C.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή η ζύμη είναι πολύ τραγανή, μπορούμε με την ίδια συνταγή να φτιάχνουμε, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, μπισκοτάκια για τον καφέ, απλώνοντας τη ζύμη σε φύλλο πάχους 6-7 mm και κόβοντάς τη με φορμάκια σε διάφορα σχήματα. Υυσικά, θα τα ψήσουμε λιγότερη ώρα.

 

Καλή Επιτυχία!